Mellany van Bommel, student aan de Wageningen universiteit, deed onderzoek naar wat groene initiatieven, zoals de Waalgaard en de Heerlijke Bosgaard, betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovenal blijkt dat deelnemers erg positief zijn over dit soort initiatieven. Het onderzoek vormt dan ook de aanbeveling aan beleidsmakers om dit soort leer-werkplekken zoveel mogelijk te faciliteren.
het onderzoek gaf deelnemers van diverse groene initiatieven rond Nijmegen en Arnhem een vragenlijst van 12 stellingen. Hoofdpunten die voortkomen uit het onderzoek zijn:
- Een gevoel van verbondenheid kwam het sterkste terug uit de resultaten. Deelnemers genieten van de natuur om hen heen bij het initiatief. Op af en toe een conflictje na worden de initiatieven ervaren als positieve plekken met een fijne sfeer, waarin deelname gevoelens van geluk, blijheid, acceptatie en waardering brengt. Deelnemers voelen zich onderdeel van de groep, en voelen zich nuttig omdat ze vinden dat ze met hun werk bijdragen aan iets goeds.
- Deelnemers vinden dat deelname in het initiatief past bij wie ze zijn. Ze identificeren zichzelf bijvoorbeeld als ‘’pro-natuur’’, ‘’buitenmens’’ of ‘’iemand die houdt van mensen helpen’’. De initiatieven zijn plekken waar deelnemers zichzelf kunnen zijn en zich geaccepteerd voelen.
- Deelnemers plaatsen de initiatieven in een bredere context. Ze zien de initiatieven niet alleen als betekenisvol voor henzelf, maar ook voor de wijk en de bredere maatschappij. Het initiatief is van toegevoegde waarde voor de wijk, omdat het een ontmoetingsplaats of een groene levendige plek biedt in de wijk. - Deelnemers vinden in de initiatieven een plek waar zij dingen kunnen doen die ze leuk vinden. Deelname stelt hen in staat om favoriete activiteiten, zoals tuinieren, uit te voeren en nieuwe dingen te leren en uit te proberen. In sommige gevallen geeft deelname structuur of biedt het een goede reden om het huis uit te gaan.
Wij als begeleiders bij Arbres zijn natuurlijk erg blij met deze bevindingen. Wij zien ook dat de leer-werktrajecten veel betekenen voor onze deelnemers. Hun hulp zorgt er tegelijkertijd voor dat we enorm veel werk kunnen verzetten. Ten slotte kunnen we een deel van onze onkosten financieren met de traject-vergoedingen die we ontvangen vanuit de gemeente. Win-win!
Interesse om deze werkvorm te implementeren bij uw initiatief? Arbres kan u voorzien in advies. Neem contact op via info@arbres.nl.
Comments