top of page
IMG_20210219_164519.jpg

Werkervaringsplekken

Zoek je een leuke plek om te werken in de natuur en te leren over de toekomst van de landbouw? Dan ben je hier aan het juiste adres! Bij ons ga je onder andere bomen en struiken planten, stekken, snoeien, woekeraars bestrijden en vruchten, blad en noten oogsten. Je leert hoe je een voedselbos mee kunt helpen beheren en hoe het anders gaat dan de meeste boerderijen. Naast de praktische werkzaamheden bieden we wekelijks een middag met theoretische verdieping aan.

 

Als je het heel erg leuk vindt en er meer mee zou willen kun je misschien wel aan het werk als assistent voedselboswachter bij een voedselbos bij jou in de buurt! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zowel op de Waalgaard als op landgoed Grootstal is het heerlijk rustig en kun je je hoofd leeg maken, door te werken met je handen. Door elke week te komen op vaste dagen krijg je routine in je week en dat geeft houvast. Wil jij je belastbaarheid verhogen en uiteindelijk weer uitstromen naar betaald werk? Bij Arbres krijg je persoonlijke begeleiding en kijken we week voor week wat je wel of niet aankunt.

 

 

 

 

 

 

 

 


met zn allen.jpeg

Bij de werkervaringsplekken werken we vanuit de WMO en WLZ. Als je al een indicatie hebt, dan maakt dit het makkelijker om snel te starten. Heb je nog geen indicatie? Dan ben je ook welkom om eens te komen kijken, een dagje mee te lopen en de mogelijkheden te bespreken! 

Wil je een kennismaking plannen of heb je vragen over de werkervaringsplekken, dan kun je contact opnemen met Jonah Lardinois. Dit kan telefonisch (06 10825053) of per mail jonah.lardinois@arbres.nl. Graag tot ziens bij een van onze voedselbossen!

Op dit moment beheerd Arbres twee voedselbossen in de omgeving van Nijmegen: de Waalgaard en de Heerlijke bosgaard.

De Waalgaard bevindt zich in Weurt en was eerst een perenboomgaard voordat de coöperatie Arbres het kocht. De afgelopen jaren hebben wij langzaam maar zeker de perenbomen weggehaald en er allerlei jonge fruitbomen – en een moestuin!- voor teruggezet. Op de Waalgaard zijn er veel verschillende klussen zodat er voor iedereen wel wat tussen zit. Steek je graag de handen uit de mouwen? Help dan (natuurlijk in je eigen tempo) met gaten graven voor de nieuwe aanplant, moestuinbedden maken of het kruien van houtsnippers.

Houd je meer van lichter werk? Doe dan mee met stekken maken, bomen snoeien, of onkruid wieden in de moestuin. En als je van alles wat wilt doen dan kan dat natuurlijk ook.

De Heerlijke bosgaard bevindt zich aan de rand van Nijmegen-zuid, op Landgoed Grootstal. Dit is een landgoed waar meerdere vernieuwende boerderijen worden ontwikkeld. Arbres legt hier ook een voedselbos aan en beheert een kruidentuin. Waar eerst een veld was met alleen maar gras, daar staan nu rijen met jonge boompjes en struiken. Net als bij de Waalgaard zijn hier veel klussen te doen met het onderhoud van het voedselbos.

Anders dan bij de Waalgaard is het team bij de Heerlijke bosgaard  wat kleiner en meer gefocust op dingen leren over natuur en landbouw. Zo hebben we elke woensdag een kennisdeelmiddag, waarin met elkaar leren over de ontwerpprincipes van een voedselbos, biodiversiteit, het klimaat en experimenteren we met het verwerken van de oogst.

Bij de Heerlijke Bosgaard werken we op woensdag en donderdag. Bij de Waalgaard werken we op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Als je het leuk vindt kun je bij beide projecten meewerken, maar je mag ook één kiezen. Daarnaast kun je kiezen of je alleen in de ochtend, in de middag of allebei komt.

Meestal werken we in meerdere kleine groepjes van twee tot vier, maar als je liever alleen werkt dan is dit goed mogelijk. Om 11 uur hebben we een kleine pauze, om half 1 een grote pauze en om half drie weer een kleine pauze. Tijdens de pauze drinken we een kopje koffie of thee en ontstaan er altijd wel gezellige gesprekken. Als je liever niet in een groep pauzeert dan is er ook gelegenheid om ergens anders alleen, of met iemand anders tot rust te komen.

Als betaald werk voorlopig geen optie voor je is dan kijken we samen naar meer persoonlijke doelen. Wil je meer zelfvertrouwen opbouwen? Werken aan sociale vaardigheden? Of wil je meer leren over planten en bomen en/of het boeren bestaan? Wat de reden ook is, bij Arbres vinden we een manier van werken die bij jou past. 

Vacatures werkervaring:

Stagiair 

We zijn op zoek naar stagiaires die vanaf september 2023 ons team willen versterken. Affiniteit met voedselbossen en/of moestuinen is een pré, maar is niet noodzakelijk. 

Wij zouden (afhankelijk van het aantal stagedagen per stagiair(e)) één of twee stagiaires structureel een plek kunnen bieden. Onze voorkeur gaat uit naar een hbo- of mbo 4-student uit het sociale domein. Denk hierbij aan opleidingen zoals social work, toegepaste psychologie, of maatschappelijk werk en dienstverlening. 

Als stagiair(e) houd je je bezig met het stimuleren van duurzame inzetbaarheid van onze deelnemers, coaching op individueel niveau, het opstellen en evalueren van werkplannen en kun je groeien in je rol als groepsbegeleider. 

Doordat je in een klein, flexibel team werkt, is er veel ruimte voor eigen inbreng tijdens je stage. Affiniteit met buiten werken, ondernemerschap en/of ambitie om te pionieren zijn eigenschappen die een stage in onze jonge sociale onderneming tot een succes kunnen maken. 

Ben jij of ken jij iemand met interesse in een uitdagende stage, stuur dan een mail naar jonah.lardinois@arbres.nl of bel naar 06-10825053.

Werken in de kwekerij

Om voedselbossen aan te leggen, hebben we natuurlijk heel veel planten nodig. Daarom zijn we druk bezig met het opzetten van onze eigen kwekerij. Hierin kun je leren zaaien, stekken en enten. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig voor deze functie. Omdat je met jonge plantjes werkt, is het belangrijk dat je geduldig en zorgvuldig te werk gaat. Met de ervaring die je hier opdoet, kun je later misschien wel aan het werk in een kwekerij? Als je bij ons uitgeleerd bent, zoeken we graag met je mee naar een passende werkplek!

open sollicitatie voedselbos

Wij kunnen veel verschillende werkzaamheden bedenken, maar mensen weten vaak zelf het beste waar hun talenten liggen. We horen dus graag waar jij goed in bent, of wat je juist heel graag zou willen leren! Denk breder dan alleen werken en het groen, als beginnende organisatie kunnen we input uit verschillende hoeken goed gebruiken.. Eigen initiatief waarderen we enorm, dus bel of mail ons gerust en dan nodigen we jou graag uit voor een kop koffie om jouw idee te bespreken.
Het gaat hierbij dus om een werkervarinsplek.

Projectleider kruidentuin

Kun je goed procesmatig denken en heb je groene vingers, maar kun je je plek op de arbeidsmarkt nog niet vinden? Dan is re-integreren in een rustige, groene omgeving wellicht iets voor jou! We zijn op zoek naar iemand die de kruidentuin wil leren beheren volgens de permacultuur principes. Joke beheert nu al zeven jaar een kruidentuin op landgoed Grootstal. De tuin ligt op een prachtig landgoed, waarop diverse duurzame landbouwprojecten gevestigd zijn. Na de oogst worden de kruiden verwerkt tot thee met een positief verhaal. We hebben enthousiaste vrijwilligers die helpen bij het praktische taken in de kruidentuin. In eerste instantie zou je met hen meewerken, zodat je ervaring opdoet en de tijd hebt om overzicht te krijgen over de werkzaamheden in verschillende seizoenen. Na verloop van tijd krijg je bij deze functie een toenemende mate van verantwoordelijkheid en leer je ook hoe je anderen kunt aansturen. 

Arbres is een erkend leerbedrijf

Kwaliteitsborging

Onze externe vertrouwenspersoon Guus Bremer, van de organisatie 'Sterker sociaal werk' is laagdrempelig telefonisch (06 27 851 840) of per mail (g.bremer@sterker.nl) te bereiken. 

 

Daarnaast zijn wij aangesloten bij het Klachtenportaal Zorg 

 

Onze werkervaringsplekken worden gecoördineerd door een BIG-geregistreerd hbo-verpleegkundige . Tevens opgenomen in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen, met als deskundigheidsgebied GGZ.

Wij werken met: 

werkbedrijf.jpg
ribw.png
Pluryn-logo.jpg
erkend leerbedrijf.png
bottom of page