top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris de Kleer

Ruimte voor groei

Bijgewerkt op: 11 mrt. 2022

Arbres biedt leer-werktrajecten aan voor met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo ook aan Maarten Burgers. Hij is inmiddels een jaar bij ons actief en we zijn erg blij met zijn toevoeging aan ons team.We vragen hem te vertellen over zijn ervaringen als deelnemer bij coöperatie Arbres. Hoe ben je bij Arbres terecht gekomen? Door persoonlijke omstandigheden was regulier werk voor mij niet aan de orde. Ik was me aan het verdiepen in permacultuur en natuur-inclusieve landbouw en toen hoorde ik via via van deze plek. Ik ging een keertje kijken en besloot toen al vrij snel om aan de slag te gaan.Wat deed je daarvoor? Ik ben meerdere opleidingen begonnen, maar ben steeds vroegtijdig gestopt. Ik heb een breed interesse gebied, maar heb soms moeite om me op één ding te focussen en dat door te zetten. Zo heb ik opleidingen gevolgd op het gebied van psychomotorische therapie, sport en beweging, toegepaste psychologie en journalistiek. Hoe ziet een typische werkdag bij Arbres voor jou eruit? Ik werk voornamelijk op landgoed Grootstal. Een privaat landgoed waar meerdere innovatieve landbouwprojecten lopen. Ik ben op het moment bezig met tellingen van alle planten en bomen die we in het afgelopen jaar hebben aangeplant. Daarnaast werk ik regelmatig in de kruidentuin of in het voedselbos. Bomen planten, onkruid wieden, gewassen oogsten, enzomeer. In de namiddag hebben we wekelijks een theorieles over ecologie en landbouw. Wat maakt dat je graag bij Arbres werkt? Ik vind het heel prettig dat het werk bij Arbres afwisselend is. Behalve in het voedselbos en de kruidentuin, die worden beheerd door Arbres, werken we soms ook mee aan de andere projecten die bij Grootstal lopen of gaan we een dag naar de Waalgaard in Weurt. We hebben daarnaast een team van mensen met allerlei achtergronden en leeftijden. Dat levert een leuke dynamiek op en een gevoel dat iedereen welkom is.

Heeft het leer-werktraject je tot nu toe iets gebracht?

Ik voel me bij Arbres niet gepusht om te presteren. Ik mag mijn eigen tempo bepalen en het is niet erg als het even te veel wordt. Ik merk dat hierdoor ruimte ontstaat om een intrinsieke motivatie te ontdekken. Voorheen deed ik diverse baantjes veelal uit noodzaak en deed ik de opleidingen meer uit een gevoel van ‘moeten’ dan ‘willen’. Bij Arbres kan ik me bezig houden met wat ik leuk vind en daar leer ik veel van.


Hoe kijk je naar de toekomst?

Dat ik me verbonden kan voelen met dit project, maakt dat ik weer vertrouwen krijg in m’n eigen mogelijkheden. Er komt weer ruimte om te dromen. Ondertussen doe ik kennis en vaardigheden op, waarmee dromen binnen handbereik komen.

Ook een leer-werktraject volgen bij Arbres? Kijk naar onze vacatures op https://www.voedselbossen.com/werkervaringsplekken

309 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page