top of page
Zoeken
  • frankdegram

Dagbesteding met impact.

Tijdens mijn werk bij de maatschappelijke ondernemingen van Pluryn heb ik gezien dat het hebben van een arbeidsmatige dagbesteding heel belangrijk is voor mensen met een beperking. Je maakt deel uit van een écht bedrijf wat een écht product verkoopt waar jij, ondanks je beperking, écht aan bijdraagt op de manier waarop jij dat het beste kunt. Als je dagbesteding zoekt ben je hierdoor niet meer afhankelijk van dieren voeren of schilderen en knutselen, je kunt echt een bijdrage leveren zoals ieder ander dat kan in zijn of haar werk. Maar kun je ook ergens terecht als je in je dagbesteding vooral iets wil bijdragen aan de grootste maatschappelijke problemen van onze tijd; de klimaat- en biodiversiteitscrisis?


Met deze vraag ben ik twee jaar bezig geweest. Wat kan ik gaan doen met mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt waarmee we maatschappelijk betrokken kunnen zijn en onderdeel uitmaken van een van de oplossingen voor de crises. Via het leggen van zonnepanelen en voedsel kwam ik uit bij het aanplanten en beheren van voedselbossen. Hiermee kunnen mensen met een indicatie dagbesteding helpen om het mogelijk te maken voedselbossen aan te planten door mee te werken en door het budget wat ze meenemen. Zo snijdt het mes aan drie kanten, je dagbesteding budget komt goed terecht, je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst en je kunt uiteindelijk boeren gaan helpen om hun voedselbossen te beheren!


Dat noemen wij dagbesteding met impact. De belangrijkste impact zit op het niveau van de verbetering van de biodiversiteit die met voedselbossen wordt behaald. Maar ook de persoonlijke ontwikkeling in ons opleidingsprogramma en het gevoel bij te dragen aan de oplossing van de klimaat-, stikstof- en biodiversiteitscrises hebben een impact op je zelfbeeld en het gevoel midden in de maatschappij te staan in plaats van aan de kantlijn. Met het werk heb je impact op de toekomst van onze planeet en het verbeteren van het plattelandsgebied in Nederland. Samen zorgen we voor een toekomst met biodiversiteit, gezonde bodem én lokale voedselvoorziening.

166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page