top of page
Zoeken
  • frankdegram

Bomen planten voor een beter klimaat

Er is goed nieuws! We kunnen het klimaat redden en we kunnen allemaal helpen. Fantastisch. En het enige wat we hoeven te doen is ruwweg 142 bomen per persoon te planten. Wereldwijd. En als we dit doen in de vorm van eetbare soorten in een voedselbos hoeven we ons ook geen zorgen te maken over de hoeveelheid landbouwgrond die we kwijt zouden raken.


Het voedselbos heeft zich in verschillende landen, waaronder ook Nederland bewezen als een alternatief voor de huidige landbouw. Lokaal, divers en een compleet natuurlijke manier van landbouw. De oppervlakte van de agrarische grond wordt optimaal gebruikt door de variatie in hoogten van bomen en struiken in elkaar te schuiven. Bovendien is er geen gif en meststof nodig. Het is een volledig gesloten, circulair systeem wat vijf a acht jaar nodig heeft om op te starten, maar daarna tot in de eeuwigheid functioneert. Maar wacht, er is meer. Want een voedselbos houdt ook water vast door het verhogen van het organisch gehalte in de bodem. Het vergroot sowieso de veerkrachtigheid van het bodemleven. Er wordt duurzaam CO2 opgeslagen in de bomen en struiken omdat deze niet worden gekapt. Er wordt een biodiversiteit gecreëerd die gelijk staat aan dat van een natuurgebied. En niet onbelangrijk verbetert het onze leefomgeving door meer groen, koelte en lokale producten zonder gif.


Dus mijn oproep aan iedereen die grond bezit; plant een voedselbos. Dan zijn minstens 1000 bomen per hectare. Voor jezelf, voor je omgeving en voor de wereld. Of je nu boer bent, grootgrondbezitter, projectontwikkelaar of gewoon iemand met een grote tuin. Het is een grote investering om te starten, maar het levert vele jaren iets op. Zo slaan we water, CO2 en grondstoffen op in ons land en zorgen we voor een toekomst voor iedereen. Voor mensen, dieren en planten.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page